Menemen Ticaret Odasında ‘’4.0 Sanayi Devrimi Semineri ve Kooperatifçilik Tarım Çalıştayı’’ düzenlendi.

web1IMG_4161

MTO Meclis Salonunda düzenlenen seminere, MTO yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz GÜRAL, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Ali AKBARLAK, MTO Meclis Üyesi Coşkun YILDIZ, MTO Genel Sekreteri Gönül Orun, Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin KARAGÖL ve Meclis Başkanı Veli KAN, Menemen 107 Nolu Pamuk Koop. Başkanı Mehmet SARI, MTO üyeleri ve Kooperatif üyeleri, yetkilileri ve meslek erbapları katıldı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ali BAKMAZ, sunum olarak MTO üyelerine ve katılımcılara bilgiler verdi. Eğitim seminerinde Yeni sanayi devrimi olarak kabul gören Endüstri 4.0’ı mercek altına alındı, bu dönüşümün işletmeler için yaratacağı fırsatlar ve tehditler, ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal istikrar, kalıcı değer ve iş güvenliği, daha fazla verimlilik ve yüksek yaşam standartları, kalite ve esnekliği arttırmak için sistemlere entegre edilecek, olası verim durumlarını anal izleyerek rekabet ortamında avantajlarının alındığı  seminerinin ardından Ali BAKMAZ tarafından, Kooperatifçilik ve Tarım Çalıştayı düzenlendi

Çalıştay’da, Menemen kooperatifçiliğinin güçlü ve zayıf yönleri ele alındı. Çalıştayda Türkiye’nin kooperatifçilik konusunda güçlü bir alt yapısı olması ve köklü bir deneyime sahip olmasının güçlün yanlarından olduğuna vurgu yapılırken, kooperatiflerin az üyeli ve küçük bir yapıya sahip olmalarının da zayıf yan olduğu belirtildi.  Zayıf yanlara ayrıca ortak iş yapma kültürünün eksikliği, kişilerin birbirine güven duymaması gibi yanlar da eklendi.

Son yıllarda ab ve diğer uluslararası kuruluşların kooperatifler yolu ile kalkınma modeline duydukları ilginin artarak devam etmesi ve proje bazında kaynak sağlaması, uluslararası alanda birim kooperatifler arasında iş birliğinin artması, toplumun eğitim düzeyinin yükselmesinin “bilinçli ve sağlıklı” kooperatifleşmeye kazandıracağı ivme, üretim, haberleşme ve bilişim teknolojilerinin giderek gelişmesi de fırsatlar olarak sıralandı.

Tehditler sıralanırken de kooperatiflere yönelik devlet desteklerinin giderek azalması, ilgili Bakanlıklar dışında kalan kamu kurumlarında kooperatifçiliğin gelişimi ile ilgili yapılan çalışmaların yetersizliği öne çıktı.

web2IMG_4166 web3IMG_4160

Toplam Görüntüleme: 10 ,